Una de les assignatures pendents dels catalans és millorar el nivell de l’anglès en general . No perquè no es dediquen prou hores al col·legi i/o l’institut , sinó per com s’ensenya i com s’aprèn l’anglès . Aquest sens dubte és un treball de tots i tots tenim una mica de culpa; governs , professors , institucions, pares , mares , alumnes … Però , afortunadament , les coses van canviant a poc a poc .
Et donem alguns consells sobre l’ensenyament de l’anglès a les escoles. En realitat es podrien aplicar a altres idiomes , però l’anglès és el que més s’estudia en la majoria dels centres d’ensenyament primari i secundari , a més de la nostra llengua materna . Creiem que es poden fer les coses d’una altra manera si tractem d’ajustar als mètodes d’aprenentatge naturals dels éssers humans i la forma en què sempre s’han estudiat els idiomes .
Claus per aprendre anglès des del col·legi
El primer i més important que s’ha de tenir clar és que l’anglès no és una assignatura més . Afortunadament en els plans d’ensenyament es dedica un espai d’hores ampli al llarg de la setmana; és trist que això no doni bons resultats . Sempre ens crida després l’atenció com joves d’Holanda o de Suècia tenen un nivell tan alt d’anglès sense que sigui la seva llengua materna . Si volem arribar a aquest nivell , hem d’intentar ” normalitzar ” l’anglès en la vida quotidiana, que no sigui un tret de ” nois esnobs ” que volen distingir-se.
Algunes idees que es poden anar bé per ajudar els nens a aprendre anglès .
1 . Intentar d’utilitzar molt les pel·lícules i la música en anglès . És important que els nens s’acostumin des de molt petits l’oïda per aprendre aquesta llengua . Malauradament , molts professors han donat sempre la classe en espanyol o català amb l’excusa que així es pot entendre millor o perquè no és la seva especialitat . En qualsevol cas , sempre cal donar-li una importància capital a les cançons en anglès i la seva pronunciació .
2 . Fer activitats infantils en anglès. També és adequat que els nens i nenes petits s’acostumin a escoltar l’anglès fora de l’aula . Sí, perquè després s’associa l’anglès amb “assignatura”, col·legi” , ” examen” i coses que molts nens odien . I no ha de ser així . És bo que els pares col·laborin , bé inscrivint-los a algunes classes si veuen que no ho porten bé , o els portant-los a campus o casals per practicar l’idioma amb altres nens de la seva edat .
3 . Fer grups de conversa . Si l’escola té certa autonomia per organitzar-se, una gran idea és muntar un grup de conversa en anglès com a activitat complementària . No cal que es converteixi en una escola bilingüe . Molts pares no poden fer-se càrrec dels seus fills i els apunten a activitats complementàries per a després del menjador . Per què no portar auxiliars de conversa nadius i realitzar jocs 100% en anglès ?
4 . Els viatges de fi de curs , per què no a Anglaterra ? Molts nens els pares dels quals no tenen massa mitjans econòmics , no surten a l’estranger fins pràcticament la universitat . Si viuen en pobles o zones on no hi ha molts estrangers , tot l’anglès que escoltin serà per la tele ( si mai es posa el DUAL ) , o per Internet ( si els deixen connectar ) i, sí , al col·legi . Una idea és proposar una estada lingüística a Anglaterra amb la seva classe , potser per fi de curs o vacances .
5 . Usar les aules d’informàtica com a laboratori d’idiomes. Els ordinadors no només haurien de servir per a una classe d’informàtica. També per utilitzar les noves tecnologies com a instrument per escoltar i practicar anglès a l’hora de classe , o en una activitat complementària.
En definitiva, dins del programa d’estudis , sempre es poden trobar idees i crear activitats d’anglès divertides que animin els estudiants a aprendre anglès des que són petits . I sobretot , lligant l’idioma a activitats entretingudes per motivar-los i quan hagin d’estudiar la gramàtica posin més interès .